Help jij Ellen besparen op haar energiefactuur? Heb jij een boontje voor het milieu en rationeel energieverbruik? En wil je andere gezinnen helpen bij het verlagen van hun energiefactuur? Word vanaf deze herfst dan vrijwillig energiemeester in je eigen gemeente!

Energiemeester

De taak van een energiemeester bestaat uit het begeleiden van gezinnen die thuis energie willen besparen, maar zelf niet weten hoe ze eraan moeten beginnen. Als energiemeester krijg je de nodige bevoegdheden om het energieverbruik van gezinnen mee op te volgen.

Je wordt het aanspreekpunt van die gezinnen. Hoe je je rol als energiemeester invult, bepaal je voor een groot deel zelf, maar je kan hoe dan ook op veel ondersteuning rekenen: -

Basisopleiding

Je krijgt een basisopleiding tot energiemeester, voorkennis is dus niet vereist! - Op een ‘helpdesk energiebesparing voor energiemeesters’ kan je steeds met al je vragen terecht. - Je krijgt begeleiding en steun van je gemeente en een maatschappelijk werker. - Je kan samen met de energiesnoeiers van Kringwinkel Zuiderkempen energiescans uitvoeren in woningen. - Je krijgt de nodige hulpmaterialen (campagnehandleiding, meterkaart, doe-het-zelf energie-audit, energiequiz).

- Er staan technische snufjes (bv. een website met berekeningstool, dataloggers, …) ter beschikking om mee aan de slag te gaan. Na je opleiding krijg je een aantal gezinnen toegewezen, die je stap voor stap bijstaat in het realiseren van een lagere energiefactuur.

Je ondersteunt deze gezinnen met raad en daad en bij vragen kan je steeds terugvallen op een team van experts die jou ondersteunen. Uiteraard kies je zelf hoeveel gezinnen je wil begeleiden. Waarom zou je energiemeester worden?

- Je leert via een combinatie van opleidingen en praktijkervaring enorm veel bij over duurzaam energieverbruik.

- Je krijgt veel eenvoudige en praktische tips en zo kan je zelf ook minder gaan verbruiken.

- Je krijgt ondersteuning van vakmensen.

- Je begeleidt gezinnen in energiearmoede naar betere leefomstandigheden.

- Je draagt bij aan een beter leefmilieu. Kortom, je wordt dé lokale energiebesparingsambassadeur.

Start oktober

Timing De opleidingen starten in het oktober 2016. Tussen november en maart bezoek je een gezin vijf keer. Interesse? Schrijf je dan vóór 1 oktober 2016 in via mgo@heist-op-den-berg.be of swi@heist-op-den-berg.be.

Meer info - Marijke Goris, duurzaamheidsambtenaar Heist-op-den-Berg, 015 23 74 00, mgo@heist-op-den-berg.be - Tom Ghoos, stafmedewerker Kempens Woonplatform, 014 56 27 65, tom.ghoos@iok.be - Wim Van den Bruel, schepen van Energie en Duurzaamheid, 015 24 43 68, 0477 41 18 63, wim.van.den.bruel2@telenet.be